Apakah cincin perkahwinan dan cincin pertunangan?

What is a wedding band and engagement ring?

Cincin Pertunangan vs. Cincin Kahwin: Apakah Perbezaannya?

Adakah cincin pertunangan anda berbeza dengan cincin perkahwinan anda? Adakah anda memerlukan kedua-duanya? Panduan berikut akan membimbing anda dengan perkara yang perlu anda ketahui tentang perhiasan perkahwinan anda.

Adakah perlu mempunyai kedua-dua cincin pertunangan dan cincin perkahwinan?

tahniah! Anda dan pasangan anda memilih cincin pertunangan yang sempurna. Tetapi apakah maksud cincin pertunangan sebenarnya? Adakah anda boleh memakai cincin pertunangan anda pada jari perkahwinan anda? Juga, bolehkah anda memakai cincin perkahwinan anda pada jari bertentangan?

Adakah anda benar-benar memerlukan band perkahwinan yang sepadan jika anda sangat menyukai cincin pertunangan anda?

Berikut adalah beberapa jawapan kepada soalan mengenai cincin pertunangan vs cincin perkahwinan sekali dan untuk semua.

Perbezaan Antara Cincin Perkahwinan dan Cincin Pertunangan

Cincin perkahwinan dan cincin pertunangan kedua-duanya mempunyai kepentingan yang besar. Apakah perbezaan antara cincin perkahwinan dan cincin perkahwinan? Cincin pertunangan ialah cincin yang diberikan semasa melamar. Ikat pinggang perkahwinan ialah ikatan perkahwinan yang ditukar pasangan semasa majlis perkahwinan.

Cincin yang anda pilih harus mencerminkan citarasa dan gaya individu anda supaya anda boleh menikmati memakainya sepanjang hayat.

Cincin sentiasa menjadi simbol kesetiaan: cincin tanda klasik digunakan untuk menyulitkan mesej, band bergaya digunakan pada ahli kelab, dan yang lain menjanjikan kesetiaan kepada bangsawan atau tuan.

Setiap kali anda terlibat dalam hubungan percintaan, agak romantik untuk memakai perhiasan berlian simulasi, yang bukan sahaja cantik untuk dipandang tetapi juga mempunyai sejarah yang panjang serta perlambangan moden.

Barang kemas perkahwinan ikonik ini, cincin perkahwinan dan cincin pertunangan, sama-sama mudah dikenal pasti.

Cincin perkahwinan berbeza daripada cincin pertunangan kerana cincin pertunangan secara tradisinya diberikan semasa peminangan atau apabila perkahwinan pasangan dimuktamadkan. Cincin pertunangan atau perkahwinan adalah simbol komitmen dan keazaman pasangan untuk bersama sebagai pasangan.

Cara yang berbeza orang memakai cincin mereka

Walau bagaimanapun, sesetengah orang juga boleh memilih untuk memasukkan cincin perkahwinan terus ke dalam cincin pertunangan mereka.

Cincin perkahwinan melambangkan ikatan rasmi perkahwinan dan ditukar semasa majlis perkahwinan. Lazimnya lelaki dan wanita memakai kedua-dua cincin untuk melambangkan cinta dan komitmen.

Biasanya, cincin perkahwinan lebih ringkas, seperti jalur seperti emas mawar atau emas putih dengan berlian kecil. mempunyai berlian besar dan batu permata. Sesetengah pengantin memilih jalur set polos, pavé atau saluran untuk melengkapkan cincin pertunangan mereka.

Cincin pertunangan tidak semestinya mahal

Cincin pertunangan tidak semestinya cincin berlian atau cincin mahal; mereka boleh menjadi sebarang cincin. Memakai gaya yang paling disukai pasangan anda adalah faktor yang paling penting.

Pelbagai gaya cincin pertunangan wujud, daripada reka bentuk ringkas seperti cincin pertunangan solitaire.

Tidak mengapa jika cincin pertunangan itu juga cincin perkahwinan, kerana sesetengah orang tidak membeli cincin perkahwinan yang berasingan. Anda boleh memakai cincin pertunangan tanpa ikatan perkahwinan, selepas majlis, tetapi ia bergantung pada gaya anda.

Terdapat set pengantin untuk anda pilih termasuk cincin pertunangan dan cincin perkahwinan yang sepadan. Set ini biasanya sepadan dengan warna logam dan padan bersama dengan lancar.

Ia bukan perkara biasa bagi orang untuk memilih cincin pelengkap secara berasingan, walaupun. Sebagai contoh, warna warna logam berharga dan cara cincin padan bersama harus dipadankan.

Band perkahwinan tidak perlu sepadan dengan cincin pertunangan anda

Band perkahwinan tidak perlu sepadan dengan cincin pertunangan anda, jadi anda memilih sejauh mana ia saling melengkapi. Tiada peraturan dan pasangan anda boleh memakai cincinnya sendiri, walaupun ia boleh dipadankan dengan cincin anda. Sebagai contoh, pengantin perempuan mungkin mempunyai cincin perkahwinan warna emas kuning, manakala pengantin lelaki memiliki cincin perkahwinan warna emas putih.

Apakah cincin pertunangan?

Seorang wanita secara tradisinya menerima cincin pertunangan pada masa dia dilamar dan dijangka memakainya bermula dari saat peminangan. Dengan memakai cincin, dia akan menunjukkan komitmen dan keikhlasannya.

Cincin ini mungkin banyak berbeza dari segi harga dan tahap kemewahan, tetapi jenis yang paling biasa menampilkan berlian atau permata lain di atas band.

Apakah cincin perkahwinan?

Cincin perkahwinan biasanya mempunyai jalur ringkas tanpa batu tengah dan ditukar antara pasangan semasa majlis perkahwinan. Ikatan perkahwinan diberikan kepada kedua-dua pasangan semasa majlis itu, dan ia dipakai pada jari keempat tangan kiri mereka.

Memandangkan ikat pinggang dipakai pada jari yang sama dengan cincin pertunangan dalam majlis perkahwinan, ramai pengantin memilih untuk menukar cincin pertunangan mereka antara tangan semasa majlis dan kemudian meletakkannya semula di tangan kiri sebaik sahaja majlis selesai supaya mereka bertindak. sebagai timbunan.

Makna di sebalik cincin pertunangan dan cincin perkahwinan

Amalan ramai lelaki dari pelbagai peringkat umur adalah membeli cincin pertunangan untuk meminta tangan wanita mereka untuk berkahwin dengan memberinya cincin yang bagus sebagai pertukaran untuk persetujuan bapa mereka.

Ini menandakan permulaan tradisi perkahwinan memberikan cincin kepada isteri sebagai simbol kekayaan, yang akan menarik minat kedua-dua lelaki dan isteri serta keluarga mereka. Walaupun idea ini jelas ketinggalan zaman, tradisi keluarga berterusan selama beberapa generasi.

Ia bukan hanya simbolisme kuno dalam cincin yang juga menambah makna sejarah dan rohani kepada maknanya. Cincin ini juga melambangkan keabadian, dan pintu masuk ke dalam cincin membawa kepada acara masa depan. Cincin mewakili cinta dan komitmen yang tidak berkesudahan menggantikan semua emosi lain.

Adakah saya perlu memakai kedua-dua cincin pertunangan dan cincin perkahwinan?

Secara tradisinya, cincin pertunangan lebih mencolok dan rumit daripada cincin yang lain, jadi kebanyakan wanita memakainya di jari manis tangan kiri mereka.

Selain memakai cincin perkahwinan mereka di bawah cincin pertunangan, ramai wanita juga memakai cincin perkahwinan mereka sahaja, manakala yang lain memilih untuk memakai hanya satu cincin untuk kedua-dua cincin.

Kedai barang kemas biasanya menawarkan set cincin perkahwinan dan pertunangan yang sepadan, supaya ia kelihatan bergaya apabila dipakai bersama.

Namun begitu, ini tidak bermakna ia wajib dan sesiapa sahaja boleh memilih untuk memilikinya tanpa mengira sama ada mereka mahu berbuat demikian atau tidak – asalkan anda sanggup dan mampu membelanjakan wang tersebut.

Band Perkahwinan Lelaki

Pengantin lelaki biasanya menerima ikatan perkahwinan pilihan mereka pada hari perkahwinan. Ikatan pengantin lelaki ini biasanya lebarnya lebih tebal daripada jalur perkahwinan pengantin. Berlian dan permata boleh digunakan dalam beberapa kumpulan perkahwinan lelaki. Gaya band bergantung pada pengantin lelaki dan apa yang pengantin lelaki lebih suka.

Adab Cincin Pertunangan

Sebaik sahaja anda berkahwin, tradisi menetapkan bahawa ikat pinggang perkahwinan anda dipindahkan ke jari ketiga tangan kiri anda dan cincin pertunangan anda mesti diletakkan di sebelah cincin perkahwinan. Cincin perkahwinan anda akan kekal paling dekat di hati anda, kerana ia diletakkan di sana pada hari perkahwinan anda.

Walau bagaimanapun, adalah perkara biasa untuk mencari wanita yang menentang adat cincin dan sebaliknya memilih untuk menerapkan gaya mereka sendiri padanya.

Anda harus memastikan cincin anda selesa dan saiznya betul, tidak kira cara anda memakai cincin itu.


Layari koleksi cincin Tiara di sini:

Selain cincin perkahwinan , cincin perkahwinan dan cincin lelaki , kami juga mempunyai cincin pertunangan . Jika anda tidak pasti tentang saiz cincin anda, anda boleh merujuk kepada carta saiz cincin ini .